2013. augusztus 15.

A cikóriakávé

... nyáron hidegen, télen melegen



     A csomagolás hátoldalán a következő ismeretszolgáltató szöveg olvasható: 
„A cikória egészségmegőrző hatása tudományosa vizsgálatok által igazolt, nem véletlen, hogy közel 100 éve fontos része táplálkozásunknak. Magas inulintartalma csökkenti a bél PH értékét, javul a vitaminok és az ásványi anyagok felszívódása, a szervezet Ca és Mg ellátottsága, segít az oszteoporózis (csontritkulás) megelőzésében, az egészséges bélflóra helyreállításában (probiotikus tulajdonság) – így a candidiasis és gyermekkori élelmiszerallergiák leküzdésében, immunstimuláló hatása növeli a szervezet ellenálló képességét, a sejtek mutációjának és a L. bétaglucuronidáz enzim gátlásával rákellenes hatást fejt ki. Szabályozza a koleszterinszintet, megköti a triglicerideket, foszfolipideket és szabad zsírsavakat, csökkenti az inzulinfüggőséget, segít beállítani a vércukorszintet, így diabétesz és fogyókúra esetén szénhidrát energiaforrásként kiválóan alkalmas.”

     Elkészítése: 1 liter forrásban lévő vízhez tegyünk 2 púpozott evőkanál cikóriakávét, kis lángon forraljuk 4-5 percig, majd fedővel leborítva hagyjuk állni még öt percig. Teaszűrővel szűrjük le. Fogyasztásakor, a bögrébe való öntéskor ügyeljünk rá, hogy ne kavarjuk fel az esetlegesen a kancsó aljára leülepedő eltévedt cikóriazaccot.  

A leghatásosabb, ha csak cikóriából készülő kávét veszünk (vannak más gabonákkal ’hígított’ változatai is) és nem teszünk bele édesítőszert. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése