Hozzákészülés (kb. 4 személyre):
-
4 bögre (3 dl) víz
-
1 csapott teáskanál só
-
10 dkg növényi tejpor (lehetőleg ne szójaalapú)
-
méz ízlés szerint
-
15 dkg olajban pirított zsemlemorzsa
-
10-15 dkg darált mák
-
méz/ xilit/ porcukor
-
magozott meggybefőtt
-
karobpor
Elkészítés:
1/a. Négyszeres mennyiségű
enyhén sós vízben megfőzzük a kölest. A fövés vége felé hozzáadjuk a növényi
tejport. Azért érdemes csak a végén hozzáadni, mert így kisebb a kockázata,
annak, hogy a tejporban lévő keményítők és különféle cukortartalmú alkotóelemei
miatt odasüljön a kása alja. Ezután ízlés szerint édesítjük a kölest. Legjobb
és talán a legfinomabb is, ha ezt mézzel tesszük.
1/b. Ha úgy ítéljük meg,
hogy egyszerre több dologra is tudunk figyelni, akkor miközben fő a köles,
megfelelő edényben (ajánlott a serpenyő) a zsemlemorzsát közepes lángon
folyamatos kavargatás mellett aranybarnára pirítjuk.
2. Ha elkészültünk az
előző lépésekkel, akkor kiválasztunk egy hőálló üvegtálat vagy tepsit,
amekkorába szemmérték szerint belefér majd minden rétegünk. (Különböző
tortaformába is érdemes kipróbálni.) Ha ez is megtörtént, akkor vékonyan
kikenjük olajjal a kiszemelt edényt.
3. A tepsi aljára kerül
kb. az összes köles kétharmad része. A kása felszínét elegyengetjük, majd villa
segítségével rászórjuk a pirított morzsát. Ezután pedig a morzsára a darált
mákot. (Ha xilittel vagy porcukorral édesítjük, akkor előre keverjük össze a
mákot az édesítőszerrel. Ha mézzel, akkor először a mákot szórjuk rá a
morzsára, majd a mézet villával óvatosan csorgassunk a tetejére.)
A magozott meggybefőttet
leszűrjük, és egyenletesen elpotyogtatjuk a mák tetején. A meggy levéből lehet
csorgatni a mákra, de vigyázzunk, hogy ne áztassuk el túlságosan.
4. Ezek után a köles
maradék egyharmadát ráöntjük a középső rétegeinkre. Egy kevés karobporral
megszórjuk, amit a villa hegyével belekavargatunk a kölesbe.
5. Végül előmelegített
sütőben kb. 180 fokon 20-25 percig sütjük, míg úgy nem ítéljük, hogy kész. S ha
kisült, már ehetjük is melegében, vagy ahogy kívánjuk…
Jó étvágyat!
Utóirat: Ugyanez a recept
eljátszható köles helyett kukoricadarával is, amit viszont csak háromszoros
mennyiségű vízben ajánlott főzni.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése