2014. november 13.

Ha kisült már ide véle... - Meggyes-mákos sült köles


Hozzákészülés (kb. 4 személyre):

-         1 bögre (3 dl) köles
-         4 bögre (3 dl) víz
-         1 csapott teáskanál só
-         10 dkg növényi tejpor (lehetőleg ne szójaalapú)
-         méz ízlés szerint

-         15 dkg olajban pirított zsemlemorzsa

-         10-15 dkg darált mák
-         méz/ xilit/ porcukor

-         magozott meggybefőtt
-         karobpor


Elkészítés:

1/a. Négyszeres mennyiségű enyhén sós vízben megfőzzük a kölest. A fövés vége felé hozzáadjuk a növényi tejport. Azért érdemes csak a végén hozzáadni, mert így kisebb a kockázata, annak, hogy a tejporban lévő keményítők és különféle cukortartalmú alkotóelemei miatt odasüljön a kása alja. Ezután ízlés szerint édesítjük a kölest. Legjobb és talán a legfinomabb is, ha ezt mézzel tesszük.

1/b. Ha úgy ítéljük meg, hogy egyszerre több dologra is tudunk figyelni, akkor miközben fő a köles, megfelelő edényben (ajánlott a serpenyő) a zsemlemorzsát közepes lángon folyamatos kavargatás mellett aranybarnára pirítjuk.

2. Ha elkészültünk az előző lépésekkel, akkor kiválasztunk egy hőálló üvegtálat vagy tepsit, amekkorába szemmérték szerint belefér majd minden rétegünk. (Különböző tortaformába is érdemes kipróbálni.) Ha ez is megtörtént, akkor vékonyan kikenjük olajjal a kiszemelt edényt.

3. A tepsi aljára kerül kb. az összes köles kétharmad része. A kása felszínét elegyengetjük, majd villa segítségével rászórjuk a pirított morzsát. Ezután pedig a morzsára a darált mákot. (Ha xilittel vagy porcukorral édesítjük, akkor előre keverjük össze a mákot az édesítőszerrel. Ha mézzel, akkor először a mákot szórjuk rá a morzsára, majd a mézet villával óvatosan csorgassunk a tetejére.)
A magozott meggybefőttet leszűrjük, és egyenletesen elpotyogtatjuk a mák tetején. A meggy levéből lehet csorgatni a mákra, de vigyázzunk, hogy ne áztassuk el túlságosan.


4. Ezek után a köles maradék egyharmadát ráöntjük a középső rétegeinkre. Egy kevés karobporral megszórjuk, amit a villa hegyével belekavargatunk a kölesbe.

5. Végül előmelegített sütőben kb. 180 fokon 20-25 percig sütjük, míg úgy nem ítéljük, hogy kész. S ha kisült, már ehetjük is melegében, vagy ahogy kívánjuk…   


Jó étvágyat!

 
Utóirat: Ugyanez a recept eljátszható köles helyett kukoricadarával is, amit viszont csak háromszoros mennyiségű vízben ajánlott főzni. 

  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése