2014. november 13.

Zabba zárt tél - Sült zabkocka karoböntettel



Hozzákészülés (kb. 4-5 főre):

- 2 bögre (3 dl) zabpehely (- a lágyszemű, gyorsabban fő)
- 8 bögre (3 dl) víz
- 1 csapott teáskanál só
- 10 dkg növényi tejpor (lehetőleg ne szójaalapú)
- méz ízlés szerint
- kókuszreszelék és mazsola ízlés szerint


- 15 dkg darált dió (Úgy a legfinomabb, ha mielőtt ledaráljuk, sütőben alacsony hőfokon egy kicsit kiszárítjuk, aranybarnára pirítjuk.
- fahéj (mértékkel!)
- méz/ xilit/ porcukor


1. A zabpelyhet enyhén sós négyszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Ha megfőtt, hozzákeverjük a növényi tejport, a kókuszreszeléket, a mazsolát és a mézet.

2. Ha elkészültünk az előző lépéssel, akkor kiválasztunk egy hőálló üvegtálat vagy tepsit, amekkorába szemmérték szerint belefér majd minden rétegünk. Ha ez is megtörtént, akkor vékonyan kikenjük olajjal a kiszemelt edényt.

3. A tepsi aljára kerül kb. az összes zab fele. A kása felszínét elegyengetjük, majd villa segítségével rászórjuk a fahéjas darált diót. (Ha xilittel vagy porcukorral édesítjük, akkor előre keverjük ezeket hozzá. Ha mézzel, akkor miután a diót rászórjuk villával óvatosan csorgassunk a tetejére.) Ha meg szeretnénk egy kicsit bolondítani a dolgot, almaszeleteket vagy nagy lyukú reszelőn lereszelt almát is tehetünk a rétegek közé/ vagy majd a rakott tál tetejére.

4. Ezek után a zabpehely maradék egyharmadát ráöntjük a dióra.

5. Végül előmelegített sütőben kb. 180 fokon 35 percet sütjük, míg a felső zabpelyhek aranybarnára nem sülnek. Ha igényeljük, az alább leírt karoböntettel nyakönthetjük. :)


Karoböntet

Miközben sül a zab, elkészíthetjük a karoböntetet. Ha hidegen szeretetnénk rátenni, akkor érdemes a zab elkészítése előtt megfőznünk.

A hozzávalók:

 - 10 dkg karobpor
-  4 evőkanál növényi tejpor
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 5 dkg növényi zsiradék
- méz ízlés szerint

Elkészítése:

     A száraz összetevőket összekeverjük, majd kb. fél liter hideg vizet öntünk hozzá. Ezt folyamatos kézi habverővel való kavargatás mellett forrástól számítva 10 percig főzzük. Ha felforrt a növényi zsiradékot is beletehetjük. Ha kihűlt hozzáadjuk az ízlés szerinti mézet. (Ha fokozni szeretnénk az öntetet és időnk is engedi, kb. 1-1,5 dl cikóriakávé hozzáadásával még finomabb ízvilágot kaphatunk. A cikóriakávé elkészítése: Hideg vízben feltesszük főni a kávét. Figyelünk rá, mert hajlamos a kifutásra! Forrástól számítva 3-4 percig főzzük, majd a tüzet elzárva 5 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük.)

Jó étvágyat hozzá!
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése