Hozzákészülés (kb. 4-5 főre):
- 8 bögre (3 dl) víz
- 1 csapott teáskanál só
- 10 dkg növényi tejpor (lehetőleg ne szójaalapú)
- méz ízlés szerint
- kókuszreszelék és mazsola ízlés szerint
- 15 dkg darált dió (Úgy a legfinomabb, ha mielőtt ledaráljuk,
sütőben alacsony hőfokon egy kicsit kiszárítjuk, aranybarnára pirítjuk.
- fahéj (mértékkel!)
- méz/ xilit/ porcukor
1. A zabpelyhet enyhén sós
négyszeres mennyiségű vízben megfőzzük. Ha megfőtt, hozzákeverjük a növényi
tejport, a kókuszreszeléket, a mazsolát és a mézet.
2. Ha elkészültünk az
előző lépéssel, akkor kiválasztunk egy hőálló üvegtálat vagy tepsit, amekkorába
szemmérték szerint belefér majd minden rétegünk. Ha ez is megtörtént, akkor
vékonyan kikenjük olajjal a kiszemelt edényt.

4. Ezek után a zabpehely
maradék egyharmadát ráöntjük a dióra.
5. Végül előmelegített
sütőben kb. 180 fokon 35 percet sütjük, míg a felső zabpelyhek aranybarnára nem
sülnek. Ha igényeljük, az alább leírt karoböntettel nyakönthetjük. :)
Karoböntet
Miközben sül a zab,
elkészíthetjük a karoböntetet. Ha hidegen szeretetnénk rátenni, akkor érdemes a
zab elkészítése előtt megfőznünk.
- 10 dkg karobpor
- 4 evőkanál növényi tejpor
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 5 dkg növényi zsiradék
- méz ízlés szerint
Elkészítése:
A száraz összetevőket összekeverjük, majd kb. fél liter hideg vizet öntünk
hozzá. Ezt folyamatos kézi habverővel való kavargatás mellett forrástól
számítva 10 percig főzzük. Ha felforrt a növényi zsiradékot is beletehetjük. Ha
kihűlt hozzáadjuk az ízlés szerinti mézet. (Ha fokozni szeretnénk
az öntetet és időnk is engedi, kb. 1-1,5 dl cikóriakávé hozzáadásával még
finomabb ízvilágot kaphatunk. A cikóriakávé elkészítése: Hideg vízben
feltesszük főni a kávét. Figyelünk rá, mert hajlamos a kifutásra! Forrástól
számítva 3-4 percig főzzük, majd a tüzet elzárva 5 percig állni hagyjuk, majd
leszűrjük.)
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése