2014. november 10.

Kukor Ica krémlevese zöldborsóval

Szabadon átugorható prológus egy leves elé :)

     Sokan hivatkoznak az időhiányra mikor a gyorséttermekben való étkezés vagy csak az általánosan elterjedt ’készétel-lét’ kerül szóba.
Mi tagadás, az ételkészítés valóban az az üzem, ami az egyik legkönnyebben benyeli az időt. Főleg, ha néhány nem várt bravúr is közbejön. Odaég ez meg az… egyes esetekben maga a főmenü. Sokszor dupla annyi mosogatnivaló keletkezik, magunk sem értjük, hogyan, de elhasználódik még egy tál, kések, tálcák … és a többi apróság… Úgy látszik a háziasszonyoknak, szakácsoknak is megvannak a maguk ’mount everest’-jei. Sokan tapasztalatból ismerjük a ’majdnem sikerült’, a ’majdnem nem égett oda’ és rokonérzésit.
Körülbelül egy éve történt. Elhatároztam, hogy narancsos süteményt fogok készíteni. Mire hozzáláttam már este hatot ütött az óra. Már készítés közben ott lebegett lelki szemeim előtt a kész tepsi. Kellemes aranybarna színe volt a tésztának, és itt-ott narancsdarabkák kandikáltak ki belőle; jó illat szállt fel a ’majd egyszer csak kész lesz sütemény’ gőzölgő testéből. Álmodoztam, hogy majd milyen lesz. Életemben először készítettem naranccsal süteményt. Készítettem, csak éppenséggel abba a bizonyos ’kész’ állapotba nem sikerült kerülnie. Már egy órája bent szaunázott a sütőben, de nem sok látszatja volt. Nem szeretném hosszan ecsetelni a történteket, csak azzal szeretném megnyugtatni kedves olvasómat, aki igyekszik újra vagy talán csak először kötény kötni maga elé, hogy mindenki egyszer átesik azon, amikor világháborús helyzetek alakulnak ki a konyha hadszínterén. De ne aggódjunk, kitűzhetjük a fehér zászlót. Minden ütközésből tanul az ember, s előbb utóbb egyre jobb taktikával küzd a gravitáció ellen, ügyesebbnél ügyesebben mozgatja a fakanalakat, stb. Milyen unalmas is lett volna az az estém, ha mondjuk megsül a narancsos sütemény, és nem a komposzt áldozata lesz. Szó mi szó, el tudtam volna viselni, ha a tányérjaira kerül, de nem így történt. Villamossági édesapámtól a szidás helyett megnyugtatást kaptam. „Tudod, te Edisonnak hány célt nem ért próbálkozása volt? De minden tévedése, kudarca hozzásegítette, hogy végül sikerüljön kifejlesztenie találmányát. Ha tudnád, hányszor csaptam le a biztosítékot kezdő villanyszerelő koromban…” Nagyon jól esett a biztatása. Igaz, azóta nem próbálkoztam narancsos süteménnyel, de akkor is megkaptam azt a leckét, hogy a megfelelő arányok megtartás nagyon fontos. Fontos a megfelelő íz és az állag megteremtéséhez. A friss narancs pedig köztudottan lédús vagyis a túl sok narancs okozta a süteményem vesztét. Na de nagyon eltértem a bejegyzés címétől. Azonban ez a tapasztalat bennem bujkált, és gondoltam megosztom, hátha valakinek jelenteni fog valamit.
    Az itt leírt kukoricakrémleves is montázsrecept, ahogyan a legtöbb az alább szereplők közül – a családunk ízlésére és igényeire szabva, de mások leveseskanala által is letesztelve. Bízom benne, hogy másoknak is ízleni fog. :)
Ez a mostani recept úgy gondolom, hogy nehezen rontható el és viszonylag gyorsan el is készíthető.

    A kissé terjedelmes bevezetésem után jöjjön maga a recept.

Hozzávalók:
-          2 konzerv mennyiségnek megfelelő mennyiségű főtt csemegekukorica
-          2 közepes nagyságú szem főt krumpli
-          15 dkg főtt borsó
-          ízlés szerinti só, reform-vegeta
-          kevés oliva/ tökmag /lenmagolaj

    Készíthetjük konzervből, mirelitből vagy akár friss főtt kukoricából is, ha beköszönt a szezonja nyáron. Ha megfőztük a gabonát és a krumplit, akkor a sóval, vegetával turmixoljuk össze minél krémesebb állagúra. Ezután adjuk hozzá a leveshez a főtt borsót is – a szemeket egészben hagyva. A levesünk körülbelül kefír sűrűségű legyen, őrizzük meg krémes jellegét. Kevés olajat öntsünk még hozzá, majd forraljuk össze.

Ízlés szerint szórhatunk a leves tetejére aprított medvehagymát, lilahagymát (ezzel óvatosan bánjunk), snidlinget. Tálalhatjuk továbbá úgy is, hogy szórunk rá valamilyen olajosmagvat, szezám-, tök-, napraforgómagot. Ha van időnk választhatjuk a kenyérkocka-pirítást is!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése