Hozzávalók:
- 3,5 - 4 bögre langyos víz (1 bögre kb. 3 dl űrtartalmú)
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál méz/cukor
- 6 bögre finomliszt
- 4 bögre teljes kiőrlésű liszt/ grahamliszt
- 4 teáskanál só
- 1 bögre oliva/napraforgó olaj
- keverhetünk a tésztába darabolt dióbelet, napraforgómagot, tökmagot stb.


Az élesztőt mézes
vízben felfuttatjuk. A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a vizet és a felfuttatott élesztőt. Érdemes először csak 3 és fél bögre vízzel számolnunk, a maradék fél dl-t csak akkor önteni hozzá, ha igényli. Ezután összegyúrjuk a tésztát. Először lehet, hogy
ragacsos lesz, de ne essünk kétségbe, gyúrjuk tovább, idő közben alakul. Ha
nagyjából összegyúrtuk, érdemes kettészedni a tésztát és külön dagasztani tovább. Így
könnyebben bánhatunk vele. (Végszükség esetén adhatunk még hozzá lisztet/
vizet.)
Ha végeztünk a
dagasztással, meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve hagyjuk kelni
a tésztát körülbelül egy óráig.
Lisztes deszkán nyújtsuk ki a tésztánk egyik felét kb. 2 cm
vastagságúra. Közepes méretű pogácsaszaggatóval, pohárral (attól függően, hogy
mekkora süteményt szeretnénk – ne legyen túl kicsi, se túl nagy!) szaggassuk ki, majd óvatosan
helyezzük a vékonyan kiolajozott tepsire. (Egyszerre egy tepsinél több ne
legyen kiszaggatva, mert a formázott sütemény vízszintes irányba elkel,
„szétfolyik”!)
Előmelegített sütőben az első 10 percben kisebb lángon (kb.160
°C), - hogy még keljen - süssük, majd a második 10 percben feljebb vehetjük
180-200 fokra. Tehát körülbelül 20 perc alatt sül ki egy tepsi pogácsa.
A várakozó tésztákat kis liszt hozzáadásával újra gyúrhatjuk,
amíg nem kerülnek sorra.
Ha soknak tartjuk a kisült pogácsamennyiséget, akkor akár le is fagyaszthatjuk, s alkalomadtán, elővehetjük, s mint frisset ehetjük.
Ha soknak tartjuk a kisült pogácsamennyiséget, akkor akár le is fagyaszthatjuk, s alkalomadtán, elővehetjük, s mint frisset ehetjük.
/Készült Reisingerné Balázs
Katalin receptje alapján./
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése