2014. április 7.

Félbarna pogácsa olajjal


 Hozzávalók:

  • 3,5 - 4 bögre langyos víz (1 bögre kb. 3 dl űrtartalmú)
  • 5 dkg élesztő
  • 1 evőkanál méz/cukor
  • 6 bögre finomliszt
  • 4 bögre teljes kiőrlésű liszt/ grahamliszt
  • 4 teáskanál só
  • 1 bögre oliva/napraforgó olaj
  • keverhetünk a tésztába darabolt dióbelet, napraforgómagot, tökmagot stb.

 Elkészítés: 

    Az élesztőt mézes vízben felfuttatjuk. A száraz alapanyagokat összekeverjük, majd hozzáadjuk az olajat, a vizet és a felfuttatott élesztőt. Érdemes először csak 3 és fél bögre vízzel számolnunk, a maradék fél dl-t csak akkor önteni hozzá, ha igényli. Ezután összegyúrjuk a tésztát. Először lehet, hogy ragacsos lesz, de ne essünk kétségbe, gyúrjuk tovább, idő közben alakul. Ha nagyjából összegyúrtuk, érdemes kettészedni a tésztát és külön dagasztani tovább. Így könnyebben bánhatunk vele. (Végszükség esetén adhatunk még hozzá lisztet/ vizet.)

   Ha végeztünk a dagasztással, meleg helyen, tiszta konyharuhával lefedve hagyjuk kelni a tésztát körülbelül egy óráig. 

Lisztes deszkán nyújtsuk ki a tésztánk egyik felét kb. 2 cm vastagságúra. Közepes méretű pogácsaszaggatóval, pohárral (attól függően, hogy mekkora süteményt szeretnénk – ne legyen túl kicsi, se túl nagy!) szaggassuk ki, majd óvatosan helyezzük a vékonyan kiolajozott tepsire. (Egyszerre egy tepsinél több ne legyen kiszaggatva, mert a formázott sütemény vízszintes irányba elkel, „szétfolyik”!)
Előmelegített sütőben az első 10 percben kisebb lángon (kb.160 °C), - hogy még keljen - süssük, majd a második 10 percben feljebb vehetjük 180-200 fokra. Tehát körülbelül 20 perc alatt sül ki egy tepsi pogácsa. 

A várakozó tésztákat kis liszt hozzáadásával újra gyúrhatjuk, amíg nem kerülnek sorra. 

Ha soknak tartjuk a kisült pogácsamennyiséget, akkor akár le is fagyaszthatjuk, s alkalomadtán, elővehetjük, s mint frisset ehetjük.   


/Készült Reisingerné Balázs Katalin receptje alapján./



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése