2014. április 1.

Mamuszpiskóta (puha tej és tojásmentes piskóta) diókrémmel


      Egy a véletlennek köszönhetően receptté ért kísérlet. Mielőtt leírtam, háromszor próbáltam ki, úgyhogy elviekben más konyhákban is kisülhet ez a piskóta. Eddigi életemben csak gumis állagú tej és tojásmentes piskótával találkoztam, a saját próbálkozásaimnál pedig ragadós maradt, nem sült át a tészta. Nem állítom, hogy bizonyos össze4tevőket nem hagynék ki e receptből - pl.: cukor. Örömmel cserélném, ha lehetne, mert nem vagyok egészen megbékélve vele, velük. ük. De az utóbbi idők tapasztalataiból kiindulva a kihívások és kísérletek lépcsőjének fokonként való megmászása mellett vagyok. Most ez is egy lépés. Legalább a tojást, a tejet és a margarint sikerült kikerülni. És ez már nagy szó. Kisebb lelki könnyebbség, azoknak a családtagoknak is, akik amúgy nagy piskóta rajongók. És persze nekem is, hogy miközben kedvencüket majszolják, már nem ártanak annyit egészségüknek mint régen. 
(Amint negyedszerre is megalkotom, készítek majd fotót is.  :)   )


Diókrém

Hozzávalók:
- növényi tejben elkészített búzadara/gríz (csipet sóval)
- darált dió/ turmixolni is lehet (bokron termő mogyoróval/ mandulával is lehet készíteni)
tejbegríz: dió ~ 11:1 arányban
- igény szerint plusz víz
- édesítés ízlés szerint

A hozzávalókat összefőzzük, kihűtve a piskótalapok közé kenjük.


Mamuszpiskótalap sünitől:

Hozzávalók: egy ~ 25 cm átmérőjű kerek tortaformába való adag, körülbelül 3-4 cm magas
-          1,5 dl napraforgóolaj/ 1,5 dl olvasztott kókuszzsír
-          4 dl víz
-          25 dkg finomliszt
-          10 dkg grahamliszt
-          1 púpos teáskanál sütőpor
-          1 púpos teáskanál szódabikarbóna 
-          3 evőkanál citromlé
-          25 dkg cukor
-          csipet só
-          2 púpos evőkanál karob

A hozzávalókat a felsorolt rendben egy tálba téve kézileg habverővel/géppel homogénre keverjük. Ne felejtsük el a szódabikarbónát még ez előtt - lisztre téve a citromlevet ráöntve - felpezsegtetni.
Olajjal vékonyan kikent, s liszttel ugyancsak vékonyan beszórt ~ 25 cm átmérőjű tortaformába öntjük. 

Előmelegített sütőben 180-200 fokon körülbelül fél óráig sütjük. 

Sütés közben az első 20 perc után tartsunk késpróbát. Amíg a tésztatest belseje ráragad a késre, addig ne vegyük ki!

Ne ijedjünk meg, ha kissé púposra sül meg, a hűlés során visszalapul. A piskótát csak kihűlés után vegyük le a lapról, csak hidegen vágjuk ketté, különben törik és morzsolódik, és hidegen is csak óvatosan bánjunk vele!

A krémet a kettévágott piskótalap közé kenjük, illetve ízlés szerint a torta külső részére is.


A tortát egy nappal fogyasztás előtt érdemes elkészíteni és hűtőbe hagyni, hogy összeérjenek benne az ízek. 

Amennyiben magasabb tortát szeretnénk, több töltelékréteget, akkor süthetünk két piskótalapot is, így a vágás során négy lapot kapunk. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése