Egy a véletlennek köszönhetően receptté ért kísérlet. Mielőtt leírtam, háromszor próbáltam ki, úgyhogy elviekben más konyhákban is kisülhet ez a piskóta. Eddigi életemben csak gumis állagú tej és tojásmentes piskótával találkoztam, a saját próbálkozásaimnál pedig ragadós maradt, nem sült át a tészta. Nem állítom, hogy bizonyos össze4tevőket nem hagynék ki e receptből - pl.: cukor. Örömmel cserélném, ha lehetne, mert nem vagyok egészen megbékélve vele, velük. ük. De az utóbbi idők tapasztalataiból kiindulva a kihívások és kísérletek lépcsőjének fokonként való megmászása mellett vagyok. Most ez is egy lépés. Legalább a tojást, a tejet és a margarint sikerült kikerülni. És ez már nagy szó. Kisebb lelki könnyebbség, azoknak a családtagoknak is, akik amúgy nagy piskóta rajongók. És persze nekem is, hogy miközben kedvencüket majszolják, már nem ártanak annyit egészségüknek mint régen.
(Amint negyedszerre is megalkotom, készítek majd fotót is. :) )
Diókrém
Hozzávalók:
-
növényi tejben elkészített búzadara/gríz (csipet sóval)
-
darált dió/ turmixolni is lehet (bokron termő mogyoróval/ mandulával is lehet
készíteni)
tejbegríz: dió ~ 11:1 arányban
-
igény szerint plusz víz
-
édesítés ízlés szerint
A
hozzávalókat összefőzzük, kihűtve a piskótalapok közé kenjük.
Mamuszpiskótalap sünitől:
Hozzávalók: - egy ~ 25 cm átmérőjű kerek tortaformába való adag, körülbelül 3-4 cm magas
- 1,5 dl
napraforgóolaj/ 1,5 dl olvasztott kókuszzsír
-
4 dl víz
-
25 dkg
finomliszt
-
10 dkg
grahamliszt
-
1 púpos
teáskanál sütőpor
-
1 púpos
teáskanál szódabikarbóna
-
3 evőkanál
citromlé
-
25 dkg
cukor
-
csipet só
-
2 púpos
evőkanál karob
A hozzávalókat a
felsorolt rendben egy tálba téve kézileg habverővel/géppel homogénre keverjük. Ne felejtsük el a szódabikarbónát még ez előtt - lisztre téve a citromlevet ráöntve - felpezsegtetni.
Olajjal vékonyan
kikent, s liszttel ugyancsak vékonyan beszórt ~ 25 cm átmérőjű tortaformába öntjük.
Előmelegített
sütőben 180-200 fokon körülbelül fél óráig sütjük.
Sütés közben az első 20 perc
után tartsunk késpróbát. Amíg a tésztatest belseje ráragad a késre, addig ne
vegyük ki!
Ne ijedjünk meg, ha
kissé púposra sül meg, a hűlés során visszalapul. A piskótát csak kihűlés után vegyük le a lapról, csak hidegen
vágjuk ketté, különben törik és morzsolódik, és hidegen is csak óvatosan
bánjunk vele!
A krémet a kettévágott
piskótalap közé kenjük, illetve ízlés szerint a torta külső részére is.
A tortát egy nappal
fogyasztás előtt érdemes elkészíteni és hűtőbe hagyni, hogy összeérjenek benne
az ízek.
Amennyiben magasabb
tortát szeretnénk, több töltelékréteget, akkor süthetünk két piskótalapot is,
így a vágás során négy lapot kapunk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése