2014. április 5.

Paradicsomos mandulapástétom

Hozzávalók: 
 
·         1 bögre (~2,5-3dl-es) mandula őrölt/ turmixolt mandula
·         2 evőkanál lisztté őrölt zabpehely/ zabpehelyliszt/ kukoricaliszt
·         3 dl paradicsomlé/ 25 dkg sűrített paradicsom
·         1 teáskanál só, vegeta igény szerint
·         1 teáskanál fűszerpaprika
·         3 gerezd reszelt fokhagyma/ fokhagyma granulátum
·         2 evőkanál olivaolaj
·         víz igény szerint

Elkészítés:

A mandulát lisztté őröljük (turmixgépben, kávédarálóban). Célszerű kisebb adagokban tenni a gépbe. A lisztté őrölt mandulát és a hozzá kevert zabpehelylisztet főzőedénybe tesszük (lehetőleg teflonosba). Miután hozzákevertük a fűszereket, hozzáöntjük a paradicsomlevet, a két evőkanál olivaolajat, majd lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett összefőzzük (kb.:10-15 perc). Állagától függően víz hozzáadásával hígíthatjuk, zabliszttel sűríthetjük. Számoljunk azzal, hogy a hűlés során a párolgás következtében még sűrűsödni fog! Az összefőzött pástétomunk körülbelül tejföl állagú legyen.  


Néhány szó a mandula mellett:

A mandula az egyike a legmegbecsültebb és legértékesebb csonthéjasunknak. Az a hír járja róla, ha naponta elfogyasztunk belőle négyet-ötöt, elkerülünk számos betegséget. A z előbbi tanács mögött több évszázados tapasztalat áll. Tartalmaz:
  • Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra. Összetevő része a vérsejteknek, valamint megelőzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka. 
  • Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következtethetünk, hogy a mandula kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.
  • Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.  



 Gyógyhatása: A mandulát legjobb, ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van szüksége a szervezetünknek, de ha lehet minden nap fogyasszunk egy keveset belőle, és egy egész sor betegséget megelőzhetünk.
  • Szabályozza a koleszterin szintet: Naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát ezzel megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából.
  • Máj és hasnyálmirigy: A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.
  • Emésztési zavarok esetén: A gyakori emésztési zavar esetében a mandula, hat a belek működésére is. A nagy mennyiségű nélkülözhetetlen zsír tartalma megelőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.
  • Antioxidáns: E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást, és a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktől, az A és a C vitaminokkal együtt.
  • Csonterősítő: Kalcium tartalmánál fogva rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.
  • Szabályozza a szív munkáját: Ezt ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetően. A benne levő ásványok megerősítik a véredények falait.
  • Gyenge tüdő, köhögés, meghűlés esetén: A mandula kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre, valamint az egész légzőszervet. 
  •  
  •  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése