·
1 bögre (~2,5-3dl-es) mandula őrölt/ turmixolt mandula
·
2 evőkanál lisztté őrölt zabpehely/ zabpehelyliszt/ kukoricaliszt
·
3 dl paradicsomlé/ 25 dkg sűrített paradicsom
·
1 teáskanál só, vegeta igény szerint
·
1 teáskanál fűszerpaprika
·
3 gerezd reszelt fokhagyma/ fokhagyma granulátum
·
2 evőkanál olivaolaj
·
víz igény szerint
A mandulát lisztté őröljük
(turmixgépben, kávédarálóban). Célszerű kisebb adagokban tenni a gépbe. A
lisztté őrölt mandulát és a hozzá kevert zabpehelylisztet főzőedénybe tesszük (lehetőleg
teflonosba). Miután hozzákevertük a fűszereket, hozzáöntjük a paradicsomlevet,
a két evőkanál olivaolajat, majd lassú tűzön folyamatos kavargatás mellett összefőzzük
(kb.:10-15 perc). Állagától függően víz hozzáadásával hígíthatjuk, zabliszttel sűríthetjük.
Számoljunk azzal, hogy a hűlés során a párolgás következtében még sűrűsödni fog!
Az összefőzött pástétomunk körülbelül tejföl állagú legyen.
Néhány szó a mandula mellett:
A
mandula
az egyike a legmegbecsültebb és legértékesebb csonthéjasunknak. Az a hír járja
róla, ha naponta elfogyasztunk belőle négyet-ötöt, elkerülünk számos
betegséget. A z előbbi tanács mögött több évszázados tapasztalat áll.
Tartalmaz:
- Kalcium foszfátot: Jótékony hatással van az emésztésre, a csontok fejlődésére, valamint a fogakra. Összetevő része a vérsejteknek, valamint megelőzi az izomgörcsöt. Menstruációs fájdalmak esetén is segít. Az agy tápláléka.
- Kálium foszfátot: Az idegekre és az agy munkájára hat. Ebből következtethetünk, hogy a mandula kitűnő segítséget nyújt idegesség, szorongásos érzés, és a stresszes állapot idején. Különösen hatékony az ingerlékenységre, depresszióra, érzelmi válságra, türelmetlenségre, szellemi fáradtságra, teljes kimerültségre.
- Magnézium foszfátot: Csont, fogak, agy idegek és izomzat táplálója. Jó az ideggyengeségre, az izomgörcsre, és bármely görcsre, vagy krónikus fájdalomra, különösen amelyekben az idegvégződések játszanak szerepet, mint a fogfájás. Használ továbbá a kimerültségnél és az érzelmi váltságban.
Gyógyhatása: A mandulát legjobb,
ha megelőzésként szedjük. Olyan ásványokat is tartalmaz, amelyekből kevésre van
szüksége a szervezetünknek, de ha lehet minden nap fogyasszunk egy keveset
belőle, és egy egész sor betegséget megelőzhetünk.
- Szabályozza a koleszterin szintet: Naponta folyamatosan fogyasztunk néhány mandulát ezzel megelőzhetjük a koleszterin képződését és lerakodását az erekben, mert a test elegendő esszenciális zsírhoz jut a mandulából.
- Máj és hasnyálmirigy: A benne található fehérje és tápanyag legjobban megegyezik az anyatej összetételével.
- Emésztési zavarok esetén: A gyakori emésztési zavar esetében a mandula, hat a belek működésére is. A nagy mennyiségű nélkülözhetetlen zsír tartalma megelőzi, illetve gyógyítja a székrekedést is.
- Antioxidáns: E vitamin tartalma megakadályozza a véredényekben a lerakodást, és a testet megszabadítja az oxigén szabad gyököktől, az A és a C vitaminokkal együtt.
- Csonterősítő: Kalcium tartalmánál fogva rendkívül jó csonterősítő, mert nagy mennyiségben fordul elő benne a magnézium és a foszfor is. A három elem együtt erős csontot biztosít és jó fogakat.
- Szabályozza a szív munkáját: Ezt ugyancsak a kalciumnak magnéziumnak és a káliumnak köszönhetően. A benne levő ásványok megerősítik a véredények falait.
- Gyenge tüdő, köhögés, meghűlés esetén: A mandula kellemes üdítőként hat a meghűléses betegségekre. Különösen a gyenge tüdőt serkenti jobb működésre, valamint az egész légzőszervet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése