• 60 dkg
finomliszt
• 60 dkg grahamliszt
• 2 csomag sütőpor
• 2 dl oliva/ napraforgóolaj
• 2-3 dl langyos víz
• 10 dkg darált mák
• 2 teáskanál só
• a szóráshoz – lassú tűzön, enyhén pirított - szezámmag
• 60 dkg grahamliszt
• 2 csomag sütőpor
• 2 dl oliva/ napraforgóolaj
• 2-3 dl langyos víz
• 10 dkg darált mák
• 2 teáskanál só
• a szóráshoz – lassú tűzön, enyhén pirított - szezámmag
Egy nagyobb tálban összekeverjük először a záraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a többit is. Először csak 1,5-2 dl langyos vízzel próbáljuk összegyúrni a tésztát, és ha nagyon kemény, akkor fokozatosan adjunk még hozzá. Közepesen lágy tésztát kell, kapjunk. Ha a tészta elválik az edény falától és a kezünktől, akkor kész. - Pihentessük fél órát.
Osszuk 3 részre a tésztát. Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtsuk. A kinyújtott tészta tetejét ecset segítségével bögrében elkészített lisztes víz keverékével kenjük meg. Szórjunk rá ízlés szerint a szezámmagból. A nyújtófát hengergessük át a tésztán, hogy a magok belesüllyedhessenek a tésztába, és sütéskor ne essenek le. A tésztát először kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat tovább szabjuk 5-10 cm-es rudakra – ízlés szerint.
Előmelegített sütőben közepes lángon (~180 fokon) körülbelül 20 percig sütjük. A sütemény teteje alapján nem lehet könnyen megállapítani, hogy megsült-e már. Ha nem tudjuk biztosra megállapítani, hogy kész-e, próbának kettétörhetünk egyet, hogy kiderüljön, jó-e már vagy még nyers a tésztája.
Jó
étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése