2014. április 5.

Mákos-szezámos rúdak

 
Hozzávalók (~ három sütő nagyságú tepsihez):
•    60 dkg finomliszt
•    60 dkg grahamliszt
•    2 csomag sütőpor
•    2 dl oliva/ napraforgóolaj 
•    2-3 dl langyos víz
•    10 dkg darált mák
•    2 teáskanál só
•    a szóráshoz – lassú tűzön, enyhén pirított - szezámmag

Elkészítés:
 
     Egy nagyobb tálban összekeverjük először a záraz alapanyagokat, majd hozzáadjuk a többit is. Először csak 1,5-2 dl langyos vízzel próbáljuk összegyúrni a tésztát, és ha nagyon kemény, akkor fokozatosan adjunk még hozzá. Közepesen lágy tésztát kell, kapjunk.  Ha a tészta elválik az edény falától és a kezünktől, akkor kész. - Pihentessük fél órát.


     Osszuk 3 részre a tésztát. Lisztezett deszkán fél cm vastagságúra nyújtsuk. A kinyújtott tészta tetejét ecset segítségével bögrében elkészített lisztes víz keverékével kenjük meg. Szórjunk rá ízlés szerint a szezámmagból. A nyújtófát hengergessük át a tésztán, hogy a magok belesüllyedhessenek a tésztába, és sütéskor ne essenek le. A tésztát először kb. 1 cm széles csíkokra vágjuk, majd a csíkokat tovább szabjuk 5-10 cm-es rudakra – ízlés szerint.
 

     Előmelegített sütőben közepes lángon (~180 fokon) körülbelül 20 percig sütjük. A sütemény teteje alapján nem lehet könnyen megállapítani, hogy megsült-e már. Ha nem tudjuk biztosra megállapítani, hogy kész-e, próbának kettétörhetünk egyet, hogy kiderüljön, jó-e már vagy még nyers a tésztája. 
 Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése