Sokszor ha az egészségről, az egészséges
életmód gyakorlásáról esik szó, említésre kerül az is, hogy hát „igen jó lenne…
de az bizony egy drága mulatság”. És abban igazuk is van az embereknek, hogy az
élelmiszer, köztük a gyümölcs, zöldség félék ára valóban sok esetben a
csillagokban jár, s így elgondolkozunk, hogy mit is vegyünk meg – inkább -,
hogy kijöjjünk a költségvetésből, ne nyújtózkodjunk tovább mint ameddig az a
bizonyos takaró ér.
Azonban vannak olyan
növények, - köztük egész sor olyan, amelyről mintha megfeledkeztünk volna –
amelyekhez ingyen, minimális időráfordítással, egy kis elhatározás és szorgalom
árán hozzájuthatunk. Történetes például úgy, hogy kimegyünk a kertbe, vagy egy
tiszta természeti területre. Ilyen növényünk például a leginkább gazként
kezelt, kissé megvetett tyúkhúr. Pedig mennyi jó tulajdonsága van! Magam is
csak miután elkezdtem fogyasztani szembesültem ezekkel igazán.
Hozzávalók
(~ 3 x 2 dl adaghoz):
-
2 db nagyobb alma
-
1 kisebb fej cékla
-
1 csokor frissen szedett tyúkhúr
-
1 citrom kifacsart leve
Az almákat megmossuk, ha ép a héjuk, akkor
azokkal együtt beleszeleteljük a turmixkehelybe. A céklát hámozás után hozzádaraboljuk
az almához. A tyúkhúrt megmossuk, és ezt is hozzájuk tesszük. A turmixba lévő hozzávalókhoz
vizet öntünk úgy, hogy körülbelül az alapanyagok szintjének feléig érjen. Ha
nem viszi a turmix, akkor még tehetünk hozzá vizet, de csak fokozatosan, hogy
megmaradjon az íz-intenzitása!
Pohárba, bögrébe öntés
előtt mindig kavarjuk fel a mixet!
Tyúkhúr
jótékony hatásai
(forrás:
www.zoldorokseg.blogspo.hu)
A
tyúkhúrt több, mint egy egyszerű gyomnövény, figyelemre méltó gyógyító
hatásai vannak.
Szinte mindenhol előfordul, áprilistól a fagyokig virágzik, nem
nehéz megtalálni bármely veteményes kertben és árokparton. A szegfűfélék
családjához tartozik. Kicsiny, nedvdús növény, felálló szárral, tojásdad
levelei szembeállók.
Napi egy csésze tyúkhúr tea pár hét alatt az elfogadott értékre viszi le a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Készíthető belőle zöldturmix és saláta is.
Feldolgozása: naponta gyűjtsük a tyúkhúrt, folyó víz alatt mossuk meg a leveleit.
Használhatjuk nyersen, vagy pároljuk, főzzük, szárítsuk, használjuk fűszerként.
Érdemes tavasszal összegyűjteni a fiatal hajtásait, ezeket mossuk le, itassuk le róla a nedvességet és szárítsuk meg. Ezután őröljük porrá, és tegyük el egy befőttes üvegbe. Adjuk bármilyen ételhez, szórjuk rá szendvicsekre.
Hatásai: görcsök, aritmia, neurózis, gyomorfekély,
golyva esetén alkalmazható.
- Segítségével gyorsan elmúlnak a furunkulusok és az ekcémák.
- Álmatlanság, elhízás, szemgyulladás kezelésére is alkalmas.
- Javítja az általános anyagcserét - epe és vese "munkáját" segíti a teája. Kőoldó hatása is van. Egyike azon ritka gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint szintet csökkentik.
- Tisztító hatása miatt azonban eltávolítja a mérgeket, normalizálja a máj és későbbiekben a többi belső szervünk működését (a láncreakció miatt).
- Kiváló hashajtóként, vízhajtóként, izületi gyulladásoknál, köszvénynél, reumánál, sőt a cukorbetegség enyhítésében is nélkülözhetetlen.
- Alacsonyan tartja a vércukorszintet és szabályozza a belső elválasztású mirigyek rendszerének működését.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése