2014. április 5.

Süssünk, süssünk valamit… de mit? - Beledi bejgli



     Bár a bejglivel leginkább decemberben szoktuk találkozni az ebédlőasztalon, de más évszakok kedvelt süteménye is lehet. Egy-két sajátos töltelékkel új életre kelhet az ismert recept. Persze az „igazi bejgli” mindig a mákos és a diós marad, úgy ahogyan azt először megálmodták.

    Az alább - Balázs Katalin és Kiss Balázs könyvéből idézett recept - 4 rúd, egy sütő méretű tepsinyi adag elkészítésére íródott. Úgy is mondhatnánk, hogy „négyet egy gyúrásra.” Ami süteménykészítésnél valljuk be, örömteli hír. Ha már annyi lisztfelhő száll fel a konyhában, és keletkezik egy jó adag mosogatnivaló legalább eredménye is legyen! És, ha elsőre nagynak látszódik az adag, fagyasztóba is tehetünk az elkészült süteményből, s elővehetjük újra melegíteni időhiányos reggeleken, estéken…

    A receptet a fentebb említett szerzőktől idézem azzal az apró változtatással, hogy a tojást kihagyom, és ennek megfelelően változtatom néhány alapanyag mennyiségén. A képek tanúsítják, hogy volt ettől függetlenül rendelkezik a tészta összetartó erővel.

Beledi bejgli

Tészta:
Hozzávalók:

 30 dkg finomliszt
 30 dkg grahamliszt
60 dkg héjában főtt burgonya
 5 dkg élesztő
1,5 – 2 dl olaj
 2 dl víz
 kis méz/ cukor



Elkészítés:

   A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, homogénre törjük (krumplinyomóval a legideálisabb). Az élesztőt a langyos mézes/cukros vízben felfuttatjuk. Ha a krumpli már kihűlt, a tészta alapanyagait összegyúrjuk. A tésztát, ha igényli liszttel sűrítsük, kevés vízzel, óvatosan puhítsuk pogácsatészta állagúra. Osszuk négy cipóra, majd hagyjuk 20 percet állni, kelni. A cipónként kinyújtott, betöltött tekercseinket kiolajozott tepsibe helyezzük és közepes lángon 25-30 percig sütjük.  
    A sütőből kivéve hideg vízzel megspriccelhetjük őket, és tiszta konyharuhával letakarhatjuk egy 5 percre.
    Érdemes megvárni míg kihűl, mert egyrészről szebben szeletelhető, másrészt a kelt tésztákat (kenyérféléket) ajánlott egy bizonyos pihenési idő eltelte után fogyasztani.  

Töltelékalternatívák:

- darált mák + édesítés
- darált dió + édesítés
- darált dió + karobpor (ízlés szerint, ha szükségeltetik még édesítés)
- karobpor (nem feltétlen szükséges édesítés, hiszen a karob önmagában is édes; ha el szeretnénk venni a nagyon erős karakterét, akkor egy-két percig lassú tűzön serpenyőben pirítsuk.)
- darált mandula + édesítés (ez a drága mulatságok közé tartozik, de ki lehet próbálni)

Az édesítés alapvetően cukorfélével a legkönnyebb, porcukorral történhet, de ez nem a legegészségesebb megoldás. Megpróbálhatjuk mézzel helyettesíteni, de mivel az nem szilárd, hanem folyós halmazállapotú, így kicsit másképp fog viselkedni a tészta belsejében.  

A bejgli tésztája kiválóan alkalmas, pityókás cipó, kenyér, burgonyás pizzalap (tepsiben, tortaformában) készítésére is! :)


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése