Bár a bejglivel leginkább decemberben szoktuk találkozni az ebédlőasztalon, de
más évszakok kedvelt süteménye is lehet. Egy-két sajátos töltelékkel új életre
kelhet az ismert recept. Persze az „igazi bejgli” mindig a mákos és a diós
marad, úgy ahogyan azt először megálmodták.
Az alább - Balázs Katalin és Kiss Balázs könyvéből idézett recept - 4 rúd, egy
sütő méretű tepsinyi adag elkészítésére íródott. Úgy is mondhatnánk, hogy
„négyet egy gyúrásra.” Ami süteménykészítésnél valljuk be, örömteli hír. Ha már
annyi lisztfelhő száll fel a konyhában, és keletkezik egy jó adag mosogatnivaló
legalább eredménye is legyen! És, ha elsőre nagynak látszódik az adag,
fagyasztóba is tehetünk az elkészült süteményből, s elővehetjük újra melegíteni
időhiányos reggeleken, estéken…
A receptet a fentebb említett szerzőktől idézem azzal az apró változtatással,
hogy a tojást kihagyom, és ennek megfelelően változtatom néhány alapanyag
mennyiségén. A képek tanúsítják, hogy volt ettől függetlenül rendelkezik a
tészta összetartó erővel.
Hozzávalók:
30 dkg finomliszt
30 dkg grahamliszt
60 dkg héjában főtt burgonya
5 dkg élesztő
1,5 – 2 dl olaj
2 dl víz
kis méz/ cukor
Elkészítés:
A héjában főtt burgonyát meghámozzuk, homogénre törjük (krumplinyomóval a
legideálisabb). Az élesztőt a langyos mézes/cukros vízben felfuttatjuk. Ha a
krumpli már kihűlt, a tészta alapanyagait összegyúrjuk. A tésztát, ha igényli liszttel
sűrítsük, kevés vízzel, óvatosan puhítsuk pogácsatészta állagúra. Osszuk négy
cipóra, majd hagyjuk 20 percet állni, kelni. A cipónként kinyújtott, betöltött
tekercseinket kiolajozott tepsibe helyezzük és közepes lángon 25-30 percig
sütjük.
A sütőből kivéve hideg vízzel
megspriccelhetjük őket, és tiszta konyharuhával letakarhatjuk egy 5 percre.
Érdemes megvárni míg kihűl, mert egyrészről
szebben szeletelhető, másrészt a kelt tésztákat (kenyérféléket) ajánlott egy
bizonyos pihenési idő eltelte után fogyasztani.
Töltelékalternatívák:
- darált dió + édesítés
- darált dió + karobpor (ízlés szerint,
ha szükségeltetik még édesítés)
- karobpor (nem feltétlen szükséges
édesítés, hiszen a karob önmagában is édes; ha el szeretnénk venni a nagyon
erős karakterét, akkor egy-két percig lassú tűzön serpenyőben pirítsuk.)
- darált mandula + édesítés (ez a drága
mulatságok közé tartozik, de ki lehet próbálni)
Az édesítés alapvetően cukorfélével a
legkönnyebb, porcukorral történhet, de ez nem a legegészségesebb megoldás.
Megpróbálhatjuk mézzel helyettesíteni, de mivel az nem szilárd, hanem folyós
halmazállapotú, így kicsit másképp fog viselkedni a tészta belsejében.
A bejgli tésztája kiválóan alkalmas,
pityókás cipó, kenyér, burgonyás pizzalap (tepsiben, tortaformában) készítésére
is! :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése